zondag 5 oktober 2008

Vink overtuigend winnaar van Vogelteldag

Tijdens de landelijke vogelteldag op 4 oktober is een recordaantal vogels geteld. Het zijn er 584.219. In Nederland namen aan de internationale teldag vrijwilligers deel van ongeveer 100 werkgroepen.

Vogelbescherming Nederland zegt dat er 204 vogelsoorten werden gespot. De vink werd het vaakst gezien, 212.440 werden er geteld. Nummer 2 was de spreeuw (134.859). Vorig jaar stond de spreeuw nog op nummer 1.

Op dit moment vliegen de vinken over Nederland vanuit Scandinaviƫ naar warmere streken in het zuiden om daar te overwinteren.

De telling vond plaats in het kader van de zogenoemde World Birdwatch. Het is een initiatief van BirdLife International.

Het is een uniek evenement waarbij in vrijwel heel Europa vogels worden geteld. Vogelbescherming Nederland coƶrdineert de tellingen in Nederland.

De meest gespotte vogels, van 1 tot en met 10, zijn: vink, spreeuw, kokmeeuw, graspieper, kievit, koperwiek, bonte strandloper, aalscholver, scholekster en kanoet.

In de top tien staan veel kustvogels, zoals de kanoet, de bonte strandloper en de scholekster.

Er waren natuurlijk ook vogels die minder vaak werden gezien. Zo werden de dwerggors, de zwarte ooievaar en de purperreiger maar 1 keer waargenomen. Verder werden er 3 europese kanaries geteld.

De trek van de vogels in de herfst van het noorden naar het zuiden is ook afhankelijk van het weer. Wanneer de weersvooruitzichten slecht zijn, dan stellen de vogels de reis wat uit.

Vooral de roofvogels, zoals de buizerd en de sperwer, zijn afhankelijk van droog en windstil weer zodat er voldoende thermiek, opstijgende warme lucht, is.

Er zijn geruchten dat er zich onder de winnaars luistervinken bevonden. Zij hadden gehoord dat er een teldag was en hun soortgenoten massaal opgeroepen om mee te vliegen en zo de eerste prijs in de wacht te slepen.

Desondanks was dit voor de organisatie geen reden om ze te diskwalificeren.

Precieze cijfers voor het aantal vogels dat zich zaterdag in onze wijk bevond zijn niet bekend.

Geen opmerkingen: